Dania trudniejsze,  Obiad,  Zupy

Barszcz ukraiński zabielany

Uwielbiam barszcz ze względu na jego piękny amarantowy kolor. Odpowiedzialny za tę barwę jest czerwony barwnik betacyjan, zwany także betaniną lub czerwienią buraczaną. Dodawany jest on do wielu produktów spożywczych, również do słodyczy i lodów. Stanowi naturalną alternatywę dla alergizującej i syntetycznej czerwieni koszenilowej (barwnik E120 ii), która zastępuje teraz masowo naturalną koszenilę.

Tej ostatniej nie powinni jeść prawdziwi weganie i wegetarianie, ponieważ jest produkowana z owadów żerujący na kaktusach. Na pomysł wykorzystania owadów jako barwnika wpadli przed wiekami Aztekowie i Majowie. Zabawne, ponieważ w Polsce czerwony barwnik uzyskiwano przed wiekami z pospolitych owadów zwanych czerwcami. Osobiście stawiam na czerwień buraczaną z przepisu na barszcz ukraiński.

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego barszczu ukraińskiego (ok. 4 zł)
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 litra wody
  • 50 ml koncentratu barszczu
  • 6 łyżek mąki ( ja użyłam mąki orkiszowej)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól, majeranek do smaku.
DSC_3339_a
Podgrzewamy masło na patelni i wrzucamy zmrożoną mieszankę warzyw.

Gdy warzywa zrobią się miękkie i odparuje z nich część wody, przekładamy je do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy koncentratu barszczu i doprawiamy sola pieprzem i majerankiem do smaku.

Jajko wbijamy do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski.

DSC_3347_a
Jak zrobić kluski do barszczu? Łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującym sie barszczu, nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzamy w barszczu. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki.

Barszcz gotujemy jeszcze ok. 2 minut i wlewamy zaprawioną wcześniej kwaśną śmietanę.

DSC_3374_a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *