Banana Split
Banana Split to deser wymyślony na początku ubiegłego wieku w USA. W wydaniu amerykańskim przybiera dziś wręcz monstrualne rozmiary. Pod zwałami bitej śmietany i lodów praktycznie znikają dające mu nazwę banany, a deser usiłuje ucieć z talerza.
Podany poniżej przepis jest zdecydowanie wersją europejską – zrównoważoną w kwestii proporcji. Dzięki temu deser jest bardzo elegancki. Podany z kawą parzoną po turecku, z dodatkiem śmietanki, będzie niezapomnianą kulminacją obiadu, czy podwieczorku.
Składniki:
- 4 gałki lodów Cadenza bakaliowych (ok. 3,60 zł)
- 40 g pokruszonych orzechów (laskowych lub włoskich)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 małe banany (obrane i przecięte wzdłuż)
- 50 ml rumu
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki kakao.

Śmietankę ubijamy mikserem. Śmietanka jest gotowa do podania, kiedy tylko zacznie być sztywna. Jeżeli będziemy miksować zbyt długo, to mamy szanse na zrobienia własnego masła.
Na patelni rozpuszczamy masło razem z brązowym cukrem i przez 3 minuty cały czas mieszamy, aby cukier się nie przypalił. Dodajemy banany i delikatnie podsmażamy je przez ok. 5 minut (po 2,5 minuty na każdą ze stron).

Wlewamy rum na patelnię i ostrożnie podpalamy. Kiedy alkohol się wypali banany są gotowe.
Sposób podania:
Na każdym talerzu umieszczamy 2 połówki bananów, 2 gałki lodów, kopiastą łyżkę śmietanki. Całość posypujemy orzechami i oprószamy łyżeczką kakao.