Zupa z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Po fasolce szparagowej prosto z ogródka pozostało wspomnienie. Chyba, że skorzystaliśmy z okazji i zamroziliśmy sobie jej partię. To jedno z tych warzyw, które doskonale poddaje się procesowi mrożenia.

Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była hodowana od blisko 7 tys. lat. Ze względu na walory smakowe, odżywcze i lecznicze dość szybko stała się warzywem popularnym w europejskiej kuchni. Wspaniale sprawdza się jako dodatek do głównych dań, czy składnik zupy, jak w tym przepisie.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcja: 4-6 osób

Zupa z fasolką i suszonymi pomidorami_03a

Składniki:

  • 150 g makaronu świderki
  • 1 duża marchewka
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej (wykorzystane Nordis Fasola szparagowa cięta)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili do smaku.

Zupa z fasolką i suszonymi pomidorami_01a

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy na bok.

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, suszone pomidory kroimy w paski. Do bulionu dolewamy 1 litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę, zmrożoną fasolkę, pomidory i gotujemy ok. 10 minut.

Zupa z fasolką i suszonymi pomidorami_02a

Dokładamy makaron i podgrzewamy ok. 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. Zupę podajemy posypaną posiekana natką pietruszki.

Zupa z fasolką i suszonymi pomidorami_04a