Zupa z groszku

Drzewa za oknem się zielenią jednak na zielony groszek prosto z krzaka będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Tymczasem jednak możemy przygotować pyszną zupę z groszku mrożonego.Te drobne zielone ziarenka powinny szczególnie spożywać osoby, które chcą zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Mówi się o nim, że zawiera dużo cennych dla szczupłej sylwetki składników odżywczych, czyli białka, błonnika i mikroelementów. Duża zawartość błonnika powoduje, że długo nie mamy ochoty na kolejne przekąski, a bogactwo witamin i mikroelementów uzupełnia braki, które mogły powstać podczas stosowania diety.

Pora: obiad
Rodzaj dania: 
zupa
Czas przygotowania: 
ok. 45 minut
Porcja: 
4 osoby

Zupa z groszku z bryndzą_03a

 

Składniki:

  • 400 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie bryndzy owczej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku.

Zupa z groszku z bryndzą_01a

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę i seler naciowy. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło i podsmażamy kawałki ziemniaków, cebulę i seler.

Zupa z groszku z bryndzą_02a

Dolewamy ok 1 l gorącej wody i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy ok. 15 – 20 minut bez przykrycia.

Do zupy dodajemy bryndzę owczą i miksujemy całość blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem szczypiorkiem i (ewentualnie) ziarnami sezamu.

Zupa z groszku z bryndzą_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>