Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką

Pomimo, że to tylko zupa, to jest ona tak bardzo sycącą, że duży talerz może zastąpić nam dwudaniowy obiad. Właściwość tą posiada dzięki soczewicy, w której zawartość białka jest bardzo duża – w 100 g soczewicy znajduje się go aż 25 g. Dodatkowo zawiera ona też dużą ilość błonnika, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości na bardzo długo. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Kanady, którzy wykazali, że rośliny strączkowe bardzo skutecznie zaspokajają głód. Przekonują, że jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej, co zmniejsza chęć na dojadanie między posiłkami czy słodkie przekąski. Dzięki tej cesze soczewica i dania z niej zrobione świetnie nadają się dla osób, które zaczęły się odchudzać.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas namaczania: ok. 30 minut
Czas przygotowania35 minut
Porcja: 4 osoby

Szybka, sycąca zupa

Składniki:

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu (do smażenia)
  • 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • 100 g boczku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki lub kolendry.

Soczewice płuczemy i zalewamy zimną wodą na ok. 30 minut.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy ok. 7 minut na małym ogniu (marchewka powinna być miękka ale warzywa nie powinny się przypalić). Dodajemy paprykę i przyprawy: kmin rzymski i kolendrę. Smażymy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z obu stron na rumiano.

Do gotującej się zupy dodajemy soczewicę i gotujemy maksymalnie 10 minut (należy pamiętać, że po 15 minutach gotowania soczewica czerwona całkowicie się rozpada). Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, dekorujemy boczkiem i natką pietruszki.

Szybka, sycąca zupa

Oceń przepis!
Przepis
Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką
Publikacja
Przygotowanie
Przyrządzenie
Całkowity czas
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>