Zupa wiosenna

Pierwszy dzień wiosny kalendarzowej wita nas opadami śniegu. Nie zraża nas to jednak- gotujemy zupę wiosenną!

DSC_1466a

Składniki: 

  • 1 opakowanie zupy wiosennej ( ok. 4,30 zł)
  • 1 duże udko z kurczaka lub dwa małe
  • liść laurowy, 4-5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku.

Propozycja podania:

  • posiekana natka pietruszki.

Udko z kurczaka wkładamy do garnka z ok. 1,5 litra zimnej wody i zagotowujemy zbierając szumowiny aby zupa była klarowna.

Do gotującego się wywaru dodajemy opakowanie mrożonych warzyw oraz liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Doparawiamy solą do smaku i gotujemy ok. 20 minut  na średnim ogniu (tak aby mięso było miekkie). Wyjmujemy udko z wywaru, oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy.

Próbujemy i ewentualnie doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

DSC_1508a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>