Bez glutenu,  Obiad,  Zupy

Zupa-krem z rukoli i kalafiora

Rukola to bardziej popularna nazwa rokietty siewnej. Jej liście kojarzą się z sałatą, ale rukola wcale nią nie jest, ponieważ należy do rodziny kapustowatych. W kuchni wykorzystujemy przede wszystkim liście rukoli; zazwyczaj jako składnika sałatek. Jednak można używać rukoli także jako przyprawy do produkcji musztardy oraz jako zamiennik pieprzu. Aminokwasy siarkowe odpowiadające za jej ostry smak są bakteriobójcze.

Świeże liście rokietty świetnie komponują się z sałatami, pomidorami, serami, jajkami oraz makaronami. Są także znakomitym dodatkiem do rozmaitych past i sałatek. Rukolę można też wykorzystać nietypowo – jako składnik lekko pikantnej zupy.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby

Zupa-krem z kalafiora i rukoli_02a

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • parmezan
  • orzechy włoskie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę oraz zmrożoną marchewkę oraz obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Do garnka dodajemy kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki lub kalafiora mrożonego. Dokładamy liść laurowy, tymianek, wlewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut.

Do zupy wlewamy śmietankę i podgrzewamy przez chwilę. Dokładamy rukolę i zestawiamy garnek z kuchenki. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startym parmezanem i/lub posiekanymi orzechami.

Zupa-krem z kalafiora i rukoli_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *