Obiad,  Zupy

Zupa krem z kalafiora

Kiełki roślin są doskonałym produktem spożywczym. Można je wykorzystywać zarówno surowe do kanapek, surówek, czy sałatek, jak i poddane obróbce cieplnej, z czym spotykamy się w potrawach kuchni azjatyckiej. W poniższym przepisie lekko pikantne kiełki rzodkiewki dodają pieprzyku delikatnej zupie z kalafiora i, dodatkowo, pełnią rolę dekoracyjną.

Zupa krem z kalafiora_03a

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 (450 g) opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior mrożony)
  • 1 mała cebula biała
  • 1 małą cebula czerwona
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 0,75 l wody lub bulionu warzywnego
  • kiełki rzodkiewki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku.

Zupa-krem z kalafiora_01a

W rondlu rozgrzewamy masło klarowane/olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i drobno posiekany korzeń imbiru. Całość podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy różyczki kalafiora i podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, bądź wodę, i gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Całość miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami rzodkiewki i krążkami czerwonej cebuli. Tanio, szybko, smacznie!

Zupa krem z kalafiora_02a

Zupa krem z kalafiora_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *