Kiełki roślin są doskonałym produktem spożywczym. Można je wykorzystywać zarówno surowe do kanapek, surówek, czy sałatek, jak i poddane obróbce cieplnej, z czym spotykamy się w potrawach kuchni azjatyckiej. W poniższym przepisie lekko pikantne kiełki rzodkiewki dodają pieprzyku delikatnej zupie z kalafiora i, dodatkowo, pełnią rolę dekoracyjną.
W rondlu rozgrzewamy masło klarowane/olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i drobno posiekany korzeń imbiru. Całość podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy różyczki kalafiora i podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, bądź wodę, i gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Całość miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami rzodkiewki i krążkami czerwonej cebuli. Tanio, szybko, smacznie!