Obiad,  Zupy

Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru

Olej z pestek dyni, który jest dodatkiem do zupy dyniowej ma ciekawe właściwości. Nie dość,że posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, to także witaminy i mikroelementy. Jest on tłoczony na zimno i nie należy go ogrzewać, ponieważ nie jest odporny na działanie wysokich temperatur. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, a także.. kremów do twarzy. Wygładza on bowiem zmarszczki i działa rozjaśniająco.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 – 6 osób

Zupa dyniowa z marchewką i imbirem_01a

Składniki:

  • 1 średnia dynia (ok.1,5 – 2 kg razem z miąższem i pestkami)
  • 1 duża cebula
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 200 g marchewki (wykorzystano Nordis marchew kostka)
  • 1 jabłko lub gruszka
  • sól do smaku.

Do podania:

  • oliwa lub olej z pestek dyni
  • podprażone pestki z dyni.

Z dyni robimy puree. Cebule i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę. Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę. Gotujemy ok 7 – 8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.

Zupa dyniowa z marchewką i imbirem_02a

 

Jeden komentarz

  • Ania

    Sezon na dynię już się skończył, ale na pewno wypróbuję twój przepis bliżej października. Bardzo lubię zupy z dyni i to nie tylko dlatego, że są bardzo zdrowe bo dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Ciekawi mnie jak ona smakuje z gruszką i imbirem 🙂