Zupa gulaszowa z kopytkami

Zupa gulaszowa to jedno z bardziej sycących dań. Warto o niej pomyśleć, kiedy szykujemy się na długi spacer lub aktywność fizyczną. Szybko przywraca siły i rozgrzewa organizm. Podana z kopytkami lub kluskami śląskimi jest wybornym daniem dla osób ciężko pracujących fizycznie. Szczególnie kiedy na zewnątrz panują temperatury minusowe lub bliskie zeru.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 6-8 osób

Zupa gulaszowa z kopytkami_02a

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 l bulionu wołowego lub warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • ok. 10 kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane).

Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę (ok. 8×8 mm). Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

W garnku roztapiamy smalec i szklimy na nim cebulę. Dokładamy czosnek i mięso i podsmażamy. Całość oprószamy papryką i mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i przecier. Dolewamy bulion mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i gotujemy ok. 30 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o tej samej wielkości co pokrojone wcześniej mięso. Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków.

W międzyczasie gotujemy kopytka wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Każde z kopytek kroimy na 4 części i wrzucamy do zupy.

Zupa gulaszowa z kopytkami_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>