Obiad,  Zupy

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Pochodząca z Japonii dynia hokkaido od kilku lat staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Jej zaletą są niewielkie rozmiary, orzechowy smak oraz to, że przed ugotowaniem nie trzeba obierać jej ze skórki. Jej delikatny smak warto wzbogacić korzennymi i pikantnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, cynamon, papryka czy curry. Przyprawy te nadadzą potrawom z dyni niezwykle orientalnego smaku i aromatu.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Porcja: 4 porcje

Szybka zupa

Składniki:

  • 500 g dyni (obranej lub dyni hokkaido ze skórką)
  • 250 g obranych ziemniaków
  • 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (najlepiej takiej bez glutaminianu sodu)
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka świeżego startego korzenia imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego lub gorącej wody
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego.

Do podania:

  • słodka śmietanka
  • ugrillowane na patelni pomidorki
  • natka pietruszki.

Obraną dynię lub dynię hokkaido ze skórą kroimy w kostkę.Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę.

W garnku na oleju kokosowym szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy dynię, ziemniaki, marchewkę oraz doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodajemy kurkumę, paprykę, curry, starty imbir i wlewamy gorący bulion lub wodę. Zupę przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Całość miksujemy blenderem i dodajemy mleko kokosowe. Zupę możemy udekorować pomidorkami, kleksami śmietanki i posiekaną natką pietruszki.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *