Zupa cytrynowa z kurczakiem

Chociaż pierwsze miejsce na podium pod kątem zawartości witaminy C wcale nie należy do cytryn, to jednak zawierają jej na tyle dużo (53 mg/100 g), aby wspomagać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Mają również sporo rutyny, która zatrzymuje witaminę C w organizmie i uszczelnia naczynia krwionośne.

Może dlatego w sezonie jesienno-zimowym tak bardzo smakuje nam sok z cytryny, który jest świetnym dodatkiem do herbaty, ale również składnikiem pysznej zupy.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: do 3 minut
Czas gotowania: 37 minut
Porcja: 4-5 osób

Zupa cytrynowa z kurczakiem_02a

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 200 g mrożonej włoszczyzny (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku.

Zupa cytrynowa z kurczakiem_01a

Do podania:

  • pół pęczka natki pietruszki
  • szklanka ryżu.

W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wrzucamy umyte wcześniej udko. Dodajemy liść laurowy i gotujemy 25 minut. Dodajemy zmrożoną włoszczyznę, cebulę opaloną nad palnikiem lub na suchej patelni i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy udko z wywaru, obieramy z mięsa, kroimy i wrzucamy z powrotem do zupy.

Sok z cytryny mieszamy z 2 żółtkami i śmietaną. Wlewamy mieszankę do zupy. Ogrzewamy całość jeszcze 7 minut, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Dodajemy ogórek starty na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Zupę podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zupa cytrynowa z kurczakiem_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>