Dania główne,  Obiad

Zrazy zawijane z karkówki do klusek śląskich

Przyrządzając danie z wieprzowiny pamiętajmy, aby była świeża – co łatwo poznać po  barwie mięsa, które powinno być jasnoróżowe – a także poprzerastana żyłkami białego tłuszczyku. Mięso w kolorze czerwonym pochodzi zazwyczaj od starego wieprzka i jest twarde. Takie mięso ciężko rozbić, a tym razem bardzo się to przyda, ponieważ poniższy przepis pozwoli zrobić zrazy zawijane, do których potrzebny jest cienko i równo rozbity plaster mięsa wieprzowego.

Zrazy podajemy z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Świetnie smakują w zestawieniu z kiszonymi ogórkami, surówką z modrej kapusty lub sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków.

Zrazy zawijane z karkówki_05a

Składniki (4 porcje):

  • ok. 500 g karkówki (4 plastry)
  • 1 kiszony ogórek
  • ostra musztarda (wykorzystana musztarda dijon)
  • 150 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
  • 4 plastry cienko krojonego boczku parzonego
  • olej do smażenia
  • 1 średnia cebula lub 2 małe
  • 100 ml śmietanki 12 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 opakowania mrożonych klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluski śląskie).

Zrazy zawijane z karkówki_01a

Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Ogórka kroimy wzdłuż na 4 części. Każdy z płatów smarujemy musztardą i posypujemy włoszczyzną w paski i układamy po 1 kawałku ogórka.

Zrazy zawijane z karkówki_02a

Plastry karkówki zawijamy, oprószamy solą, pieprzem i każdy z nich owijamy plastrem boczku.

Zrazy zawijane z karkówki_03a

Zrazy spinamy wykałaczkami lub owijamy białą, bawełnianą nitką. Rumienimy na oleju w wysokiej patelni lub rondlu, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, resztę włoszczyzny i podlewamy ok. 50 ml gorącej wody lub bulionem (jeśli akurat mamy). Dusimy pod przykryciem ok. 25 minut, po czym wlewamy jeszcze raz 50 ml gorącej wody i śmietankę. Dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu (nie nakładamy pokrywki).

Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach. Ciepłe kluski polewamy sosem i podajemy do zrazów. Smacznego!

Zrazy zawijane z karkówki_04a

komentarze 2

Skomentuj Luka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *