Obiad,  Zupy

Żółta zupa warzywna

Czerwona, żółta czy zielona? Jak kolor papryki ma się do zawartości w niej składników odżywczych? Okazuje się,że barwa jest istotnym wskaźnikiem zawartości witamin. Im bardziej zielona jest papryka, tym zawiera więcej witaminy C. Z kolei im bardziej jest czerwona, tym poziom witaminy C się zmniejsza, a wzrasta poziom witaminy A.

W poniższym przepisie została wykorzystana papryka żółta, która ma największą zawartość witaminy E i luteiny, wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie oczu.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 3 – 4 osoby

Zupa warzywna_04a

Składniki:

  • 200 g marchewki mrożonej (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 500 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku.

Zupa warzywna_01a

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaka, paprykę i cebule kroimy w kostkę, pora i selera naciowego w plastry.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę. Dokładamy ziemniaki, seler i marchewkę.

Zupa warzywna_02a

Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku. Wlewamy bulion lub gorącą wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładamy przepłukany wcześniej ryż i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy kawałek pora i gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupa warzywna_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *