W zimie trudno dostać dobre warzywa sezonowe. Ale to nie powód, żeby rezygnować z jedzenia sałatek. Z pomocą przychodzą mrożonki i przetwory. W poniższej zimowej sałatce został wykorzystany mrożony brokuł i marynowany seler. W poniższym przepisie istotnym elementem jest żółty ser. Nie powinien być to ser słony. Najlepiej będzie się komponował z całością ser słodki, np. Edamski lub Warlubski.
Składniki (ok. 4 porcji):
200 g mrożonych brokułów
1 słoik selera pokrojonego w paski
3 jajka
100 g sera żółtego w kostce
1/2 cebuli
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
sól,pieprz do smaku
parę gałązek natki pietruszki.
Mrożone brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż będą jędrne. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok do ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w kostkę. Cebulę z kolei kroimy w małą kostkę i przelewamy gorącą wodą. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.