W poniższym przepisie wykorzystany jest majeranek. Warto dodawać go do potraw ciężkostrawnych, czy tłustych mięs. Zawarte w nim substancje, jak olejki eteryczne, garbniki i rutyna, poprawiają trawienie oraz zapobiegają wzdęciom. Gotowe żeberka najlepiej smakują z kluskami, kaszą lub puree ziemniaczanym.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 2 osoby
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze części (co 3 – 4 kostki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry.
Żeberka oprószamy solą, pieprzem papryką i mąką . Mięso obsmażamy na patelni z wszystkich stron na złoty kolor, a następnie przekładamy do rondla.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu dodajemy pieczarki i obsmażamy całość na złoty kolor, a następnie dodajemy je do rondla, do którego wlewamy również 1 l wody, musztardę i resztę przypraw.
Całość dusimy pod przykryciem od 30 – 45 minut. Mięso powinno być miękkie.
Witam,
Żeberka robiłam w takiej ilości wody, jaka jest podana. Moja pokrywka od garnka ma “dziurkę”, przez którą odparowało część wody i być może dlatego sos był bardziej gęsty. Jeśli po pół godziny duszenia wydaje nam się,że sos jest zbyt rzadki, to można dusić mięso przez resztę czasu bez pokrywki. Ten sos nie jest zagęszczany mąką czy śmietaną tylko samą cebulą, więc mimo wszystko będzie lekko “wodnisty”. Widać to nawet na zdjęciu na dnie talerza 🙂 Powodzenia następnym razem!
komentarze 2
Paula
dzis robilam . 1 litr wody to chyba za duzo , bo z tego nawet nic nie zrobisz . a jako sos jest za rzadkie
tanioszybkosmacznie
Witam,
Żeberka robiłam w takiej ilości wody, jaka jest podana. Moja pokrywka od garnka ma “dziurkę”, przez którą odparowało część wody i być może dlatego sos był bardziej gęsty. Jeśli po pół godziny duszenia wydaje nam się,że sos jest zbyt rzadki, to można dusić mięso przez resztę czasu bez pokrywki. Ten sos nie jest zagęszczany mąką czy śmietaną tylko samą cebulą, więc mimo wszystko będzie lekko “wodnisty”. Widać to nawet na zdjęciu na dnie talerza 🙂 Powodzenia następnym razem!