Dania główne,  Obiad

Żeberka duszone w cebuli i pieczarkach

W poniższym przepisie wykorzystany jest majeranek. Warto dodawać go do potraw ciężkostrawnych, czy tłustych mięs. Zawarte w nim substancje, jak olejki eteryczne, garbniki i rutyna, poprawiają trawienie oraz zapobiegają wzdęciom. Gotowe żeberka najlepiej smakują z kluskami, kaszą lub puree ziemniaczanym.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 2 osoby

Żeberka duszone w cebuli i grzybach_04a

Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • 600 g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • mąka
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka.

Do podania:

  • puree ziemniaczane, kasza lub kluski śląskie ( wykorzystane Nordis Kluski śląskie).

Żeberka duszone w cebuli i grzybach_01a

 

Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze części (co 3 – 4 kostki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry.

Żeberka oprószamy solą, pieprzem papryką i mąką . Mięso obsmażamy na patelni z wszystkich stron na złoty kolor, a następnie przekładamy do rondla.

Żeberka duszone w cebuli i grzybach_02a

Na tej samej patelni  podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu dodajemy pieczarki i obsmażamy całość na złoty kolor, a następnie dodajemy je do rondla, do którego wlewamy również 1 l wody, musztardę i resztę przypraw.

Żeberka duszone w cebuli i grzybach_03a

Całość dusimy pod przykryciem od 30 – 45 minut. Mięso powinno być miękkie.

Żeberka duszone w cebuli i grzybach_05a

komentarze 2

    • tanioszybkosmacznie

      Witam,
      Żeberka robiłam w takiej ilości wody, jaka jest podana. Moja pokrywka od garnka ma “dziurkę”, przez którą odparowało część wody i być może dlatego sos był bardziej gęsty. Jeśli po pół godziny duszenia wydaje nam się,że sos jest zbyt rzadki, to można dusić mięso przez resztę czasu bez pokrywki. Ten sos nie jest zagęszczany mąką czy śmietaną tylko samą cebulą, więc mimo wszystko będzie lekko “wodnisty”. Widać to nawet na zdjęciu na dnie talerza 🙂 Powodzenia następnym razem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *