Deser,  Dla dzieci,  Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja,  Zapiekanki

Zapiekany ryż z owocami

Ciepłe słonecznie promienie zainspirowały mnie do zrobienia słodkiej zapiekanki z owocami. Taka przekąska to świetny deser dla najmłodszych, ponieważ jest pełna wartości odżywczych. Przygotowanie zapiekanki zajmie tylko chwilkę, dzięki czemu można zyskać więcej czasu na spędzenie miłych chwil z dziećmi.

DSC_1955a

Składniki:

  • 1 opakowanie ryżu z owocami (korzystam tutaj z dość wyjątkowego na polskim rynku produktu, jakim jest Nordis Kids – ok. 5,50 zł).

Masa jajeczna: 

  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła, wsypujemy zamrożony ryż z owocami (ryż, jabłka, brzoskwinie, rodzynki) i dolewamy ok. 3 łyżki wody. Dusimy zawartość torebki na patelni bez przykrycia ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli nie mamy dostępu do produktu Nordis Kids wtedy możemy sami ugotować torebkę ryżu dodając do niego pod koniec gotowania garść rodzynek, krojonych jabłek i brzoskwiń. Oczywiście omijamy wtedy etap duszenia na patelni.

 

Ryż z owocami przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego.
Ryż z owocami przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. W garnku podgrzewamy śmietankę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Po podgrzaniu dodajemy ją do masy jajecznej i mieszamy całość przez chwilę mikserem. Masę przelewamy do garnka, w którym podgrzewaliśmy śmietankę i zagotowujemy cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Jeśli deser ma być tylko dla dorosłych możemy dodać łyżkę rumu lub wiśniówki.

Wylewamy masę na ułożony wcześniej w naczyniu żaroodpornym ryż z owocami.
Wylewamy masę na ryż z owocami.

Zapiekankę wstawiamy na ok. 10 minut do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, tuż pod górną grzałkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *