Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym

W poniższym przepisie na zapiekankę został zastosowany prosty trik, który bardzo odróżnią ją wizualnie od typowych zapiekanek. Zmienia się też smak, który staje się znacznie delikatniejszy. Chodzi oczywiście o zastosowanie puree – w tym wypadku ziemniaczano-kalafiorowego.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Porcja: 4 osoby

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym_04a

Składniki:

• 500 g mielonego mięsa (wykorzystane mięso wieprzowe)
• 200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
• 1 łyżka masła masła klarowanego lub oleju do smażenia
• 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka miodu lub cukru
• 2 puszki pokrojonych pomidorów
• 1 puszka czerwonej fasoli.

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym_01a

Puree ziemniaczano-kalafiorowe:

• 450 g kalafiora (wykorzystany Nordis Kalafior)
• 600 g ziemniaków
• 2 łyżki masła
• sól.

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym_02a

Na dużej, głębokiej patelni roztopiamy masło klarowane lub olej i wrzucamy włoszczyznę. Oprószamy solą i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Dodajemy mięso mielone i na większym ogniu obsmażamy często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym i cukrem/miodem.Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut, często mieszając.  Sos powinien zgęstnieć. Dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym_03a

W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy zmrożone różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy, rozgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy masło i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch przykrywamy puree ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>