Ciasta i ciastka,  Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja,  Święta,  Święta Wielkanocne

Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami

Marchewkowy sernik wydaje się być pomysłem na przekór tradycji. Ciasto jednak jest utrzymane w smakach i kolorach typowo wiosennych. Przepis pokazuje też, że można stworzyć nietypowe, ale bardzo świąteczne i kolorowe danie, które będzie cieszyć oko i kojarzyć się z nowym życiem.

Pora: śniadanie, kolacja
Rodzaj dania: ciasto, sernik
Czas przygotowania: ok. 1 godz. 15 minut
Porcja: ok. 8 kawałków

Święta Wielkanocne

Składniki:

Ciasto:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 250 g zmielonego sera białego
  • 300 g marchewek (wykorzystana Nordis marchew)
  • 150 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • szczypta kurkumy, sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • 150 g brokułów
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 6 średnich rzodkiewek
  • 4 jajka przepiórcze (lub kurze) ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku.

Tortownicę (25 cm średnicy) smarujemy masłem klarowanym. Z rolki ciasta francuskiego wykrawamy koło o wielkości dna tortownicy, a następnie prostokąty, którymi oblepiamy brzegi. Dno nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeśli na powierzchni podczas pieczenia ciasta pojawią się pęcherzyki, to przekłuwamy je widelcem.

Robimy farsz:

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy marchewki i gotujemy ok. 9 minut. Studzimy i miksujemy na papkę dodając stopniowo śmietanę, ser biały i parmezan, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Jeśli doprawimy niedostatecznie ciasto będzie mdłe – należy o tym pamiętać.

Ciasto wylewamy na ciasto francuskie i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C (165 stopni termoobieg). Studzimy.

Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy jedynie 4 minuty. Studzimy i osuszamy.

Majonez mieszamy z chrzanem i smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Na grubych oczkach tarki ścieramy umyte rzodkiewki i kawałki brokuła. Rozkładamy ugotowane i przekrojone jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Święta Wielkanocne

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *