Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami
20 marca, 2017
Marchewkowy sernik wydaje się być pomysłem na przekór tradycji. Ciasto jednak jest utrzymane w smakach i kolorach typowo wiosennych. Przepis pokazuje też, że można stworzyć nietypowe, ale bardzo świąteczne i kolorowe danie, które będzie cieszyć oko i kojarzyć się z nowym życiem.
Pora: śniadanie, kolacja Rodzaj dania: ciasto, sernik Czas przygotowania: ok. 1 godz. 15 minut Porcja: ok. 8 kawałków
Składniki:
Ciasto:
1 rolka ciasta francuskiego
250 g zmielonego sera białego
300 g marchewek (wykorzystana Nordis marchew)
150 ml kremówki 36%
2 łyżki tartego parmezanu
4 jajka
szczypta kurkumy, sól, pieprz do smaku.
Do podania:
150 g brokułów
2 łyżki majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
6 średnich rzodkiewek
4 jajka przepiórcze (lub kurze) ugotowane na twardo
pół pęczka szczypiorku.
Tortownicę (25 cm średnicy) smarujemy masłem klarowanym. Z rolki ciasta francuskiego wykrawamy koło o wielkości dna tortownicy, a następnie prostokąty, którymi oblepiamy brzegi. Dno nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeśli na powierzchni podczas pieczenia ciasta pojawią się pęcherzyki, to przekłuwamy je widelcem.
Robimy farsz:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy marchewki i gotujemy ok. 9 minut. Studzimy i miksujemy na papkę dodając stopniowo śmietanę, ser biały i parmezan, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Jeśli doprawimy niedostatecznie ciasto będzie mdłe – należy o tym pamiętać.
Ciasto wylewamy na ciasto francuskie i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C (165 stopni termoobieg). Studzimy.
Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy jedynie 4 minuty. Studzimy i osuszamy.
Majonez mieszamy z chrzanem i smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Na grubych oczkach tarki ścieramy umyte rzodkiewki i kawałki brokuła. Rozkładamy ugotowane i przekrojone jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.