Dania główne,  Obiad

Wieprzowina po chińsku

Orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego – razem z marynatą – można zrobić zaledwie w 30 minut! Sekretem tak szybkiego przyrządzania tej potrawy jest bardzo cienkie pocięcie mięsa, które należy wcześniej zamrozić. Wieprzowina  pokrojona w ten sposób bardzo szybko przejdzie orientalnymi smakami i aromatami oraz wchłonie większość zalewy, w której będzie zanurzona.

Oczywiście mrożone mięso jest twarde i do krojenia trzeba użyć bardzo ostrego noża lub krajalnicy. Potem wystarczy wrzucić je na patelnię i szybko usmażyć na dużym ogniu wraz z warzywami.

Wieprzowinę możemy podawać z ryżem, chińskim makaronem ryżowym, bądź sojowym.

Wieprzowina po chińsku_05a

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 1 małą cebula oraz (jeśli lubimy) 1 ząbek czosnku.

Marynata:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki orientalnej (wykorzystane Nordis Mieszanka chińska)
  • 4 torebki ryżu (wykorzystany ryż długoziarnisty).

Wieprzowina po chińsku_01a

Wieprzowinę tniemy na cienkie kawałki. Mięso powinno być wcześniej zmrożone, aby dało się łatwo pociąć.

Wieprzowina po chińsku_02a

Cebulę oraz czosnek kroimy na drobne kawałki (czosnek możemy przecisnąć przez praskę) i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Dodajemy pokrojone w kawałki mięso i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Rozgrzewamy olej na patelnii i wykładamy na nią wyjęte z marynaty mięso; uwaga – będzie pryskać. Po podsmażeniu mięsa (ok. 1 minuta na dużym ogniu), wlewamy resztę marynaty, wrzucamy zmrożone warzywa i podsmażamy bez pokrywki przez ok. 3-5 min. Warzywa powinny być kruche.

Jednocześnie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Najlepiej smakuje, jeśli jest zrobiony al dente.

Wieprzowina po chińsku_04a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *