Deser

Tort lodowy

Gdy znudzi nam się podawanie lodów w tradycyjny sposób, czyli nałożonych do pucharków lub wafelków, warto poeksperymentować. W prosty sposób, wykorzystując dmuchany ryż i czekoladę, można osiągnąć bardzo ciekawy efekt. Z jedzeniem tego tortu trzeba się spieszyć. Potrafi bardzo szybko zniknąć z talerzyka.

Pora: deser
Rodzaj dania: lody
Czas przygotowania: do 20 minut
Porcja: 4-8 osób

Tort lodowy_04a

Składniki:

  • 0,5 litra lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowe)
  • 50 g dmuchanego ryżu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki płatków czekoladowych.

Tort lodowy_01a

Lody wyjmujemy z zamrażarki na ok. 15 minut, aby stały się miękkie. W tym czasie kruszymy czekoladę na kostki i roztapiamy w wysokim garnuszku, w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady wsypujemy ryż i mieszamy tak, aby wszystkie ziarenka były oblepione czekoladą.

Tort lodowy_02a

Potrzebujemy miski o średnicy ok. 20 cm (może być trochę większa). Najlepiej, aby jej ścianki wznosiły się pod kątem prostym w stosunku do dna. Na spód wykładamy czekoladowy ryż i dociskamy, a następnie w podobny sposób formujemy “ściany”.

Tort lodowy_03a

Zrobiony w ten sposób spód i brzegi tortu wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. W tym czasie mieszamy lekko rozmiękczone lody z płatkami czekoladowymi i wylewamy na częściowo zmrożony spód ryżowo-czekoladowy. Całość wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Aby wyjąć tort z miski należy włożyć miskę na chwilę do gorącej wody i za pomocą noża podważyć brzegi tortu.

Tort lodowy_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *