Tort lodowy z kruszonką marcepanową

Poniższy lodowy deser zawiera w sobie właśnie taką kruszonkę. Świetnie smakuje nie tylko podczas upałów.

Pora: deser, podwieczorek
Rodzaj dania: lody
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia tortu: min. 4 godz
Porcja: 6-8 osób

Tort lodowy z marcepanową kruszonką_01a

Składniki:

Nadzienie owocowe:

  • 300 g truskawek
  • 100 g cukru
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruszonka marcepanowa:

  • 100 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 50 g marcepanu (w formie chlebka/batonu/kartofelków)
  • 40 g cukru

Oraz:

  • 1 litr lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)

Robimy nadzienie owocowe:

Truskawki myjemy, kroimy w cząstki i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Zasypujemy cukrem, polewamy sokiem z cytryny lub limonki i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 25  minut. Po tym czasie zlewamy z naczynia sok, który wyciekł z owoców do garnuszka i zagotowujemy. Wlewamy łyżczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w 2 łyżkach wody, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy truskawki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Robimy kruszonkę:

Marcepan ścieramy na tarce na średnich oczkach i mieszamy w miseczce razem z mąką i cukrem. Dodajemy masło i rozcieramy palcami na drobne okruszki. Kruszonkę wysypujemy na dużą blachę na papier do pieczenia i pieczemy (razem z owocami 25 minut) na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygnięcia.

Lody wyciągamy ze zamrażalnika i zostawiamy na ok. 10 minut aby zmiękły. Miksujemy za pomocą miksera przez chwilę aby utworzyły plastyczną masę. Na okrągłą blachę tortową o średnicy ok. 20 cm wykładamy masę, polewamy sosem owocowym i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Jeśli tort będzie w zamrażalce dłużej, wtedy przed pokrojeniem należy go wyjąć na ok. 8 minut aby zrobił się miękki. Przed wyjęciem z tortownicy należy obkroić brzegi obręczy lub (jeśli używamy całej  blaszki lub miski) zanurzamy ją na chwile w misce z ciepłą wodą. Oczywiście robimy to ostrożnie tak, aby woda nie dostałą się do środka.

Tort lodowy z marcepanową kruszonką_02a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>