Ciasta i ciastka,  Deser,  Dla dzieci

Tarta z rabarbarem

Tarta, jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, daje się łatwo zaadaptować do polskich warunków. Szczególnie smaczna powstaje z połączenia z typowo polskim dodatkiem jakim jest rabarbar. A podana z lodami waniliowymi jest wybornym finałem rodzinnego obiadu.

Tarta z rabarbarem_10a

Składniki na ciasto:

  • 120 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • sól.

Tarta z rabarbarem_01a

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Tarta z rabarbarem_03a

Do podania:

  • lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
  • cukier puder.

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.

Tarta z rabarbarem_02a

Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około 45 minut do zamrażarki.

Przygotowanie nadzienia:

Rabarbar myjemy, kroimy na ok. 3 cm kawałki i wkładamy je do dużego garnka. Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z pomarańczy, dżem, cukier wanilinowy i cynamon.

Tarta z rabarbarem_04aj

Całość mieszamy i na małym ogniu gotujemy dopóki nadzienie nie zgęstnieje (rabarbar całkowicie się rozpadnie).

Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Większą część ciasta ścieramy za pomocą tarki o dużych oczkach wprost na formę.

Tarta z rabarbarem_05a

Ciastem wyklejamy spód i boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble.

Tarta z rabarbarem_06a

Nadzienie z rabarbaru wykładamy na spód tarty, a na wierzch ścieramy na tarce mniejszą część ciasta.

Tarta z rabarbarem_07a

Tartę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) piekarnika na 55 minut.

Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych.

Tarta z rabarbarem_09a

 

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *