Tarta z groszkiem i pomidorami

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kruchym, drożdżowym lub francuskim ciastem wypełniamy brzegi specjalnej formy – niskiej, okrągłej o pofałdowanych brzegach. Tartę można podawać z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. W poniższym przepisie wykorzystano pomidorki i zielony, mrożony groszek – znacznie tańszy, niż groszek konserwowy. Ponadto zawierający znacznie więcej składników odżywczych, ponieważ nie przechodził procesu gotowania i pasteryzowania, jak groszek z puszki.Tarta z groszkiem i pomidorami_07a Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 400 g mrożonego groszku
  • ok 8 pomidorków
  • sól, pieprz do smaku.

Tarta z groszkiem i pomidorami_01a

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy składniki do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. Ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy i noża wykrawamy okrągły kształt.

Tarta z groszkiem i pomidorami_02a

Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tart modelując wyższe brzegi, a spód nakłuwając widelcem.

Tarta z groszkiem i pomidorami_03a

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem , pomidorkami i przyprawami.

Tarta z groszkiem i pomidorami_04a

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto.

Tarta z groszkiem i pomidorami_05a

Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Tarta z groszkiem i pomidorami_06a

Tarta z groszkiem i pomidorami_08a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>