Tarta jabłkowo-gruszkowa z orzechami

Jabłka znalazły się w ostatnim czasie w centrum wydarzeń politycznych. Wkrótce to zamieszanie przestanie mieć znaczenie, a jabłka jeść warto z innych powodów, ponieważ, jak głosi przysłowie, moc ich witamin „trzyma nas z daleka od lekarza”. Pamiętajmy, że jabłka są wyśmienite do słodkich wypieków, ale również świetnie komponują się z mięsem, rybą i ziemniakami.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Porcja: 6-8 osób

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_09a

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko.

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_01a

Nadzienie:

  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich.

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_02a

Do podania:

  • bita śmietana i/lub lody śmietankowe (wykorzystana Nordis Cadenza waniliowa).

Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_03a

Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta.

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_04a

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Robimy nadzienie: jabłka i gruszki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę jabłkowo-gruszkową na podpieczony spód tarty. 2 jabłka myjemy, kroimy w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół i układamy na nadzieniu w rozetę.

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_05a

Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_07a

Tarta jabłkow-gruszkowa z orzechami_08a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>