Tarta czekoladowa ze śliwkami i lodami

Śliwa domowa obejmuje liczne odmiany. Większość gatunków daje nam owoce soczyste i smaczne. A sezon trwa dość długo, bo aż od lipca. We wrześniu w sklepach królują odmiany późne, do których zalicza się piękna śliwka Bluefre. Nadzienie w poniższym przepisie na tartę jest lekko kwaskowe i będzie się świetnie komponować ze słodką bitą śmietaną i/lub lodami śmietankowymi.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Porcja: 6-8 osób

Tarta czekoladowa ze śliwkami_12a

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki tartej czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko.

Tarta czekoladowa ze śliwkami_01a

Nadzienie:

  • 1 pomarańcza (najlepiej nie pryskana)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 600 g śliwek (wykorzystana odmiana Bluefre).

Tarta czekoladowa ze śliwkami_03a

Do podania:

  • bita śmietana i/lub lody śmietankowe (wykorzystana Nordis Cadenza waniliowa).

Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, czekoladą i kakao. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając w tzw. międzyczasie 2 łyżki zimnej wody.

Tarta czekoladowa ze śliwkami_02a

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.

Tarta czekoladowa ze śliwkami_05a

Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Tarta czekoladowa ze śliwkami_06a

Robimy nadzienie: myjemy pomarańczę, sparzamy skórkę i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Paski siekamy w drobne igiełki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy miód, skórkę pomarańczową, rozmaryn i mieszamy.

Tarta czekoladowa ze śliwkami_04a

Dodajemy umyte, wydrylowane i pokrojone w ósemki śliwki oraz 2 łyżki wody i mieszamy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Tak powstałe nadzienie rozkładamy na podpieczonym spodzie ciasta i pieczemy ok. 30 minut.

Tarta czekoladowa ze śliwkami_9a

Tarta czekoladowa ze śliwkami_10a

Tarta czekoladowa ze śliwkami_08a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>