Szybki piernik

Piernik to niezwykłe ciasto, które mocno kojarzy się z okresem świątecznym. Kiedyś był to luksusowy towar eksportowy. Ciasto przyrządzano tak, aby przetrwało długie podróże. Można go było przechowywać w zimnym i suchym miejscu do kilku miesięcy. Trwałość piernik zawdzięcza przyprawom korzennym. W przypadku tego przepisu ciasto nie będzie miało szans długo postać, ponieważ zostanie szybko zjedzone.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 50 minut
Porcja: ok. 8-10 osób

Szybki piernik_03a

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g płynnego miodu
  • 170 g cukru trzcinowego muscovado
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 320 g mąki (wykorzystana mąka biała orkiszowa).

Do podania:

  • bita śmietana lub lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
  • karmel lub polewa toffi/krówkowa.

Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy miód, cukier, przyprawę i mieszamy wszystko. Sodę mieszamy z 1 łyżką gorącej wody i dodajemy do mieszaniny. Rondelek zestawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Całość przelewamy do miski i ucieramy za pomocą miksera z maślanką i jajkami. Małymi ilościami dosypujemy mąkę i miksujemy na gładką masę.

Formę o wymiarach ok. 20×30 cm lub keksówkę 30×12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza do suchego patyczka.

Podajemy z bitą śmietaną lub lodami, polanymi sosem.

Szybki piernik_02a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>