Szpinakowy sos do nachos

Szpinak w kuchni ma wiele zastosowań. Możemy go użyć jako dodatku do dań z makaronem. Po podsmażeniu jako farszu do mięs, naleśników, pierogów, pasztecików z ciasta francuskiego czy zapiekanek.

Pozwala również na nietypowe zastosowania, np. służy jako baza do sosu z którym podajemy nachos, kiedy nudzą się nam klasyczne sosy serowy i chili. Tak przygotowany szpinak może służyć jako dodatek do mięs.

Szpinakowy sos do nachos_05a

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowane)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g startego żółtego sera
  • chili, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 opakowanie nachos.

Szpinakowy sos do nachos_01a

Mrożony szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, szklimy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę z czosnkiem i dodajemy szpinak. Całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy.

Szpinak miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i doprawiamy do smaku chili i gałką muszkatołową.

Szpinakowy sos do nachos_02a

Przekładamy do formy do zapiekania, posypujemy żółtym serem.

Szpinakowy sos do nachos_03a

Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tanio, szybko i smacznie!

Szpinakowy sos do nachos_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>