Ciasta i ciastka,  Deser

Szarlotka

Szarlotka to jedno z tych ciast, które można spotkać na każdym polskim stole i kupić w każdej cukierni. Wydaj się wręcz, że jest rdzennie polskie z powodu jabłkowego nadzienia, ale w rzeczywistości wywodzi się z Francji. W tym przepisie absolutnie dominują kwaskowate jabłka. Dlatego najwłaściwyszym uzupełnieniem takiej szarlotki są waniliowe, gęste lody na świeżej śmietanie.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia: ok. 50 minut
Porcja: 8-12 osób

Szarlotka_01a

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 450 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała).

Nadzienie:

  • 2 kg całych jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g brązowego cukru.

Kruszonka:

  • 125 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 150 g mąki.

Do podania:

  • bita śmietana, sos waniliowy, lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).

300 g mąki mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i 1 łyżkę zimnej wody. Mieszamy mikserem, a następnie zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarowaną wcześniej masłem, razem z brzegami.

Formę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie robimy nadzienie. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Dodajemy sok cytrynowy, 450 ml soku pomarańczowego i jabłka. Całość mieszamy, zagotowujemy i dusimy 3 minuty. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy do gotujących się jabłek i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 1 minuty i zestawiamy z ognia do ostygnięcia.

W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z brązowym cukrem i mąką. Zagniatamy kruszonkę. Spód ciasta wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wykładamy masę jabłkową, na której rozkładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy na dolnej półce piekarnika, w 175 stopniach Celsjusza ok. 50 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin (ciepłe będzie się rozpadać podczas krojenia).

Szarlotka_02a

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *