Szakszuka

Szakszuka to danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej. Składa się z jajek duszonych w pomidorach cebuli i papryce. Może być pomysłem na śniadanie mistrzów lub pożywną kolację. Można do niej dodać coś mięsnego jak boczek czy kiełbasa, jednak w tym przepisie pozostaliśmy przy jej bardziej tradycyjnej wersji.

Pora: śniadanie, kolacja
Rodzaj dania: jajka zapiekane
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 2 porcje

Szybka kolacja, sycące śniadanie

Składniki:

  • 1 opakowanie (450 g) mrożonej mieszanka leczo, np. Nordis leczo
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • masło klarowane do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • papryka słodka mielona, sól, pieprz do smaku
  • 150 g jogurtu naturalnego.

Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Połowę dodajemy do jogurtu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i wsypać zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażyć aż warzywa będą miękkie. Dodajemy obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek, pokrojone w ósemki pomidory oraz posiekaną połowę z natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i mieszamy. Smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.

Warzywa rozsuwamy na boki patelni robiąc w niej 4 wgłębienia. Wbijamy w nie jajka, solimy, przykrywamy i czekamy aż jajka się zetną. Podajemy z sosem jogurtowym.

Szybka kolacja, sycące śniadanie Szybka kolacja, sycące śniadanie

Oceń przepis!
Przepis
Szakszuka
Publikacja
Przygotowanie
Przyrządzenie
Całkowity czas
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>