Sos truskawkowy i pyzy ziemniaczane

Kiedy na zewnątrz jest gorąco i mamy, jak zwykle, niewiele czasu na zrobienie obiadu, warto sięgnąć po przepis na chłodno: sos truskawkowy z pyzami. Oczywiście z takim sosem można podać makaron czy ryż, ale 100 proc. gwarancję najedzenia dają, bez wątpienia, knedle i pyzy.

Truskawki, oprócz tego, że są cenione za walory smakowe i uznawane za afrodyzjak, zawierają także wiele obiecujących substancji chemicznych, np. fisetynę. Naukowcy od paru lat badają ten ciekawy związek z grupy flawonoidów, ponieważ może być pomocny w leczeniu przypadłości neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera.

DSC_0052_a

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie mrożonych pyz ziemniaczanych
  • 250 g truskawek
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego lub kefiru lub śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku.

Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową. Odkładamy na bok i studzimy.

Truskawki płukamy na sitku, odcinamy zielone listki i miksujemy w blenderze.

Truskawki-w-blenderze

– Truskawki miksujemy w blenderze.

Dodajemy serek, kefir, jogurt lub śmietanę (w tym wypadku serek waniliowy z kawałkami czekolady). Całość miksujemy raz jeszcze i dopiero teraz schładzamy. Sosem polewamy zimne pyzy. Porcję możemy ozdobić kawałkami truskawek i listkiem mięty.

Truskawki-i-pyzy_02-a1024x680

 

Truskawki-i-pyzy_01-a1024x680

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>