Jarmuż to zdecydowanie mało popularne w Polsce warzywo. A szkoda – nie dość, że zawiera wiele wartości odżywczych, to posiada pewną, rzadko spotykaną u roślin zaletę- jest on odporny na mrozy i zachowuje swoje właściwości, jak i zielony kolor, również pod śniegiem. Jarmuż można wykorzystywać jako alternatywę szpinaku tak, jak w poniższym przepisie na pikantny sos do kopytek lub pierogów.
Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek, sos
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 2 – 3 osoby
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- olej lub oliwa do smażenia
- 500 ml śmietany 30%
- 4-5 liści jarmużu
- płatki chili, sól do smaku.
Do podania:
- 1 opakowanie kopytek (wykorzystano Nordis Kopytka ziemniaczane).
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy ok. 30 s cały czas mieszając i wlewamy śmietanę. Gotujemy przez ok. 5 minut i dodajemy umyte i porwane na kawałki listki jarmużu (twardą część łodygi wyrzucamy).
Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje, a jarmuż zmięknie. Może to potrwać od 5 do 10 minut. Sos doprawiamy płatkami chili i ewentualnie solą do smaku. Kopytka ugotowane według przepisu na opakowaniu rozkładamy na talerze i polewamy gotowym sosem.