Sos śmietanowy z jarmużem i płatkami chili do kopytek i pierogów

Jarmuż to zdecydowanie mało popularne w Polsce warzywo. A szkoda – nie dość, że zawiera wiele wartości odżywczych, to posiada pewną, rzadko spotykaną u roślin zaletę-  jest on odporny na mrozy i zachowuje swoje właściwości, jak i zielony kolor, również pod  śniegiem. Jarmuż można wykorzystywać jako alternatywę szpinaku tak, jak w poniższym przepisie na pikantny sos do kopytek lub pierogów.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek, sos
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 2 – 3 osoby

Sos z jarmużu i śmietany do kopytek i pierogów_04a

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4-5 liści jarmużu
  • płatki chili, sól do smaku.

Do podania:

  • 1 opakowanie kopytek (wykorzystano Nordis Kopytka ziemniaczane).

Sos z jarmużu i śmietany do kopytek i pierogów_01a

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy ok. 30 s cały czas mieszając i wlewamy śmietanę. Gotujemy przez ok. 5 minut i dodajemy umyte i porwane na kawałki listki jarmużu (twardą część łodygi wyrzucamy).

Sos z jarmużu i śmietany do kopytek i pierogów_02a

Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje, a jarmuż zmięknie. Może to potrwać od 5 do 10 minut. Sos doprawiamy płatkami chili i ewentualnie solą do smaku. Kopytka ugotowane według przepisu na opakowaniu rozkładamy na talerze i polewamy gotowym sosem.

Sos z jarmużu i śmietany do kopytek i pierogów_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>