Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich

Poniższy przepis pokazuje dosyć nietypową i bardzo sytą zapiekankę, w której skład wchodzą kluski śląskie i sos serowy.

Jest wiele rodzajów sosu serowego. Do najbardziej znanych należą tradycyjny w kuchni angielskiej sos z sera Cheddar oraz jego francuski ekwiwalent sos Mornay, robiony na bazie sera Gruyere. Sos serowy ma w kuchni wiele zastosowań. Może być dodatkiem do mięs, makaronów, warzyw lub służyć jako dip do nachos. Sos ten świetnie się też nadaje do wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych, warzywnych i z makaronu.

Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 opakowanie mrożonych klusek śląskich

Sos serowy:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g żółtego sera (łatwo topiącego się)
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • świeże listki oregano.

Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamietając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, aby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu łyżką cedzakową i odkładamy na moment na bok.

Do miseczki wlewamy śmietankę i roztrzepujemy ją z żółtkami, dodajemy żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach oraz szczyptę gałki muszkatołowej.

Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich

Zapiekanka z klusek śląskich, czyli jak inaczej podać danie mrożone.

Lekko przestudzone kluski układamy do posmarowanej wcześniej olejem formy do zapiekania lub blaszki i polewamy sosem. Dodajemy parę gałązek oregano oraz posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>