Sos myśliwski i pyzy ziemniaczane

Jeśli chcecie się najeść do syta lub macie do nakarmienia paru mężczyzn należy – bez wątpienia – sięgnąć po pyzy. A jeśli dodacie do nich sos myśliwski, to śmiało można powiedzieć, że będą to pyzy z turbodoładowaniem. Nie znam osoby, która odeszłaby od stołu po tym daniu nienajedzona.

Sos myśliwski jest mięsny, sycący i bardzo smaczny, ponieważ zawiera nutki intensywnego smaku leśnych grzybów przełamane kwaszonymi ogórkami. Palce lizać!

DSC_2893a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych pyz ziemniaczanych (4,60 zł)
  • garść suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szkl. rosołu lub wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kiszony ogórek
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku.

DSC_2725a

Grzyby moczymy (przez parę godzin), a potem gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i siekamy. Wody z gotowania grzybów nie wylewamy.

Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na maśle.

DSC_2809a

Dodajemy koncentrat pomidorowy..

DSC_2818a

…rosół…

DSC_2829a

…wywar z grzybów i zagotowujemy.

DSC_2827a

Ogórek i boczek siekamy na drobne paseczki…

DSC_2845a

…dodajemy wraz z posiekanymi wcześniej grzybami do sosu.

DSC_2852a

Sos doprawiamy do smaku musztardą, solą i pieprzem.

DSC_2857a

Do śmietanki dodajemy 4 łyżki ciepłego sosu.

DSC_2859a

Dopiero taką mieszankę wlewamy do całego sosu i mieszamy. Dzięki temu śmietanka się nie zetnie.

1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w ćwierć szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki.

Przygotowanie pyz:

Pyzy gotujemy wg przepisu na opakowaniu co oznacza, że zagotowujemy 2-3 litry wody z solą (ok. pół łyżki). Do wrzącej wody wrzucamy pojedynczo pyzy wyjęte wprost z szuflady zamrażarki. Pojedynczo, ponieważ inaczej schłodzimy zanadto wodę. Koniecznie mieszamy, aby nie przylepiły się do dna garnka. Zmniejszamy gaz w kuchence lub temperaturę na płycie indukcyjnej na średnią, aby woda nie wrzała gwałtownie (inaczej ciasto się rozgotuje). Kiedy pyzy wypłyną z dna garnka na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 6-7 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sosem polewamy ugotowane pyzy.

DSC_2885a

DSC_2893a

2 thoughts on “Sos myśliwski i pyzy ziemniaczane

  1. Dzisiaj będzie pierwsza próba – albo gody, albo zguba ;)
    Mam też nadzieję, że sos przejdzie próbę mrożenia, lubię mieć takie atrakcje pod ręką w razie niespodziewanych zmian w tygodniowym menu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>