Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów

Dzisiejszy sos to naprawdę szybki i tani dodatek do mięs lub, mniej tradycyjnie, do klusek lub pyz z mięsem. Głównym składnikiem nadającym smak jest tu musztarda. Tym samym wiele zależy od musztardy z jakiej przyrządzimy sos.

I tak, musztarda chrzanowa charakteryzuje się kremową konsystencją i wyczuwalnym smakiem chrzanu. Miodowa jest słodką i łagodną musztardą o delikatnym miodowym aromacie. Dijon to ostra, słona musztarda o wyraźnym smaku octu. Francuska jest zrobiona z grubo mielonych nasion gorczycy i, podobnie jak dijon, posiada aromat i smak octu. Bawarska charakteryzuje się ciemnym kolorem i słodkim smakiem, a rosyjska i sarepska to musztardy przeznaczone dla wielbicieli bardzo pikantnych dań.

A w niniejszym przepisie wykorzystano musztardę kremską, która ma łagodny smak i kremową konsystencję, ale można, zależnie o naszych preferencji, użyć dowolnej z opisanych powyżej musztard. Smacznego!

Sos musztardowy_06a

 

Sos musztardowy_04a

Składniki (2 porcje):

  • 250 ml śmietany 12%
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki musztardy
  • cukier, sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • 1 opakowanie pyz, klusek lub pulpety (wykorzystane Nordis Pyzy z mięsem).

Sos musztardowy_01a

Mieszamy śmietanę z wodą oraz musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i papryki.

Sos musztardowy_02a

Sosem zalewamy kluski, pyzy lub mięso.

Sos musztardowy_03a

Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w przypadku klusek lub pyz, a ok. 30 minut w przypadku klopsików. Tanio, szybko, smacznie!

Sos musztardowy_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>