Dania główne,  Dodatki,  Obiad

Sos kurkowy i kluski śląskie

Kurki, w dużych ilościach, pojawiają się w sklepach i na bazarkach warzywnych w lipcu i sierpniu. Tych, którym przypadnie do smaku zestaw sos kurkowy i kluski śląskie uspokajam, że sezon na te grzyby jest dość długi. Trwa od czerwca do października, a niewykorzystane kurki nadają się do mrożenia. Trzeba tylko pamiętać, że kurki zamrożone przez dłuższy czas mogą mieć lekko gorzki posmak.

Kurka (a właściwie pieprznik jadalny) jest w Polsce jednym z najczęściej występujących grzybów leśnych. Niestety, w niektórych rejonach Europy ten smaczny grzybek już zanika. Oby problemy z kurkami nie dotknęły Polski, ponieważ ten grzyb nie poddaje się uprawie. Wszelkie dotychczasowe próby zakończyły się podobno fiaskiem.

Sos kurkowy i kluski śląskie

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych klusek śląskich
  • 200 g kurek
  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • cebula dymka
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Sos kurkowy i kluski śląskie
Kluczowe składniki: kurki, dymka i śmietanka.

Kurki opłukać w zimnej wodzie i należy osuszyć, np. na papierowym ręczniku. Duże grzybki przekroić na dwie lub cztery części i wrzucić na rozgrzaną wcześniej patelnię. Podsmażyć ok. 45 sekund tak, aby kurki się nie przypaliły i nie puściły soku (czyli na mocnym ogniu i cały czas mieszając). Na patelnię dorzucamy pokrojoną wcześniej cebulę dymkę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 2 minuty.

Sos kurkowy i kluski śląskie
Dodajemy śmietankę i dusimy ok. 4 minut

Wlewamy słodką śmietankę, mieszamy i dusimy całość jeszcze ok. 4 minut.

Sosem kurkowym polewamy ugotowane kluski śląskie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gwarantowane smaczne i syte danie!

Sos kurkowy i kluski śląskie

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *