Sorbet marchewkowo-pomarańczowy

Skąd wzięły się mini marchewki? Pierwsze „stworzył” w połowie lat 80. ubiegłego wieku rolnik, który nie godził się na odrzucanie w skupie ok. 30 proc. marchewek, ponieważ nie miały odpowiedniego kształtu. Farmer „wystrugał” mini marchewki za pomocą obieraczki do ziemniaków. Każda z nich miała taki sam kształt, więc na skupie nie można było ich odrzucić. Obecnie mini marchewki obierane są maszynowo i mają charakterystyczny, powtarzalny kształt. W przypadku mrożonych, zaraz po zebraniu, umyciu i obraniu, trafiają do przyśpieszonego, tunelowego mrożenia, które pozwala zachować ich wartości odżywcze.

Sorbet marchewkowo-pomarańczowy_02a

Składniki (3-4 porcje):

  • 150 g marchewek Nordis mini
  • 2 średnie pomarańcze
  • ok. 50 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie).

Sorbet marchewkowo-pomarańczowy_01a

Do blendera wlewamy sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, wodę, wrzucamy mrożone marchewki mini, łyżkę miodu i całość miksujemy, aż marchewki będą całkowicie rozdrobnione.

Sorbet marchewkowo-pomarańczowy_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>