Obiad,  Zupy

Sopa boba – Zupa z kurczaka

Sopa boba to zupa z kurczaka pochodząca z Majorki. Kuchnia tej najpiękniejszej z wysp Balearów jest podobna do kuchni śródziemnomorskiej: pełna jest świeżych warzyw i lokalnych składników, które można kupić na bazarach. Dużą popularnością cieszą się tam właśnie gęste zupy, ryby i owoce morza oraz dania podobne do hiszpańskiej paelli. To kuchnia bardzo kolorowa i aromatycznie doprawiona.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby

Sopa boba_02a

Składniki:

  • 1 opakowanie włoszczyzny (Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie piersi z kurczaka (najlepiej razem ze skórą)
  • 100 g szynki wędzonej na zimno lub dojrzewającej (speck, szwarcwaldzka, prosciutto, parmeńska)
  • ok. 111 g suszonych pomidorów (w oleju)
  • 200 g mielonych migdałów bez skórki
  • 3-4 kromki ciemnego chleba
  • sól, pieprz.

Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdżymy dłonią na blacie stołu. Suszone pomidory kroimy w paski.

Piersi z kurczaka myjemy i wkładamy razem z szynką do garnka. Wlewamy ok. 2 litry wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Dodajemy zmrożoną włoszczyznę, cebulę, czosnek, pomidory i 2 łyżeczki soli. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut.

Filety i szynkę wyjmujemy z zupy i studzimy. Kroimy na małe kawałki.

Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy aż się zrumienią.

Warzywa w zupie miksujemy i dodajemy migdałów. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka i szynkę dodajemy do zupy. Podajemy z grzankami z chleba.

Sopa boba_01a

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *