Sernik na marchewkowym spodzie

Tym razem przepis-prowokacja, ponieważ zdecydowanie nie należy do szybkich w wykonaniu, ani nie jest najtańszy. Natomiast zdecydowanie jest świąteczny. Rolę spoiwa masy serowej zazwyczaj odgrywa mąka. W tym przepisie spoiwem są wyłącznie jajka.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto, sernik
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia spodu: ok. 30 minut
Czas pieczenia masy serowej: ok. 105 minut
Porcja: ok. 18-20 osób

Sernik na marchewkowym spodzie_03a

Składniki:

Spód:

  • 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 plastry ananasa
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 100 ml oleju (wykorzystany olej kokosowy).

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 2 szklanki cukru (sernik nie będzie bardzo słodki)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 7 jajek
  • 2 żółtka
  • 70 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1/2 szklanki rodzynek.

Robimy spód:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i wszystko mieszamy.

Mrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minuty, przecedzamy i miksujemy na papkę za pomocą blendera (jeśli trzeba odciskamy). Ananasa drobno kroimy i również odciskamy. Orzechy drobno siekamy.

Do drugiej miski wkładamy marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawiamy bez mieszania.

W trzeciej misce ubijamy jajka aż podwoją objętość. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż masa będzie jasna i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach wlewamy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.

Do masy dodajemy zawartość miski z marchewkę i mieszamy krótko i delikatnie mikserem lub łyżką do połączenia się składników. Następnie dodajemy zawartość miski z mąką i również łączymy składniki tak, jak poprzednio. Ciasto wykładamy do tortownicy o przekroju 25-27 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C / 155 z termoobiegiem (do chwili kiedy patyczek, którym sprawdzamy stan ciasta będzie suchy).

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W chwili wykładania masy serowej ciasto może być jeszcze ciepłe.

Robimy masę serową:

Do dużej miski wkładamy ser twarogowy oraz ser mascarpone. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy żółtka, śmietankę, proszek budyniowy, cukier i cukier z wanilią. Miksujemy krótko, do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. To norma i nie należy się martwić, że ciasto się nie upiecze.

Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika / 165 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 90 minut.

Sernik studzimy stopniowo, najpierw uchylając tylko drzwi wyłączonego piekarnika, a dopiero po lekkim ostudzeniu go wyjmując. Chłodny sernik obkrawamy nożem, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Dekorujemy w dowolny sposób. Tutaj cukrem pudrem, gwiazdkami czekoladowymi i złotymi wiórkami.

Sernik na marchewkowym spodzie_02a

Sernik na marchewkowym spodzie_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>