Sernik dyniowy

Specjaliści od botaniki podają, że „jagody” dyni – co brzmi zabawnie przy ich rozmiarze – mogą osiągać masę do 200 kg. Dynia olbrzymia, w rekordowych przypadkach, potrafi urosnąć nawet do masy 800 kg. Od lat dynia śmiało poczyna sobie w popkulturze za sprawą amerykańskiej tradycji Halloween. W kuchni, oprócz przepysznej zupy dyniowej, króluje ciasto z dyni, któremu poświęcony jest niniejszy przepis.

Ważnym składnikiem poniższego przepisu jest puree z dyni, które przygotowujemy jeszcze przed rozpoczęciem przyrządzania sernika. Dynię należy pociąć na równe mniejsze części (połówki z ćwiartek), usuwając wcześniej pestki. Najłatwiej wyskrobać je za pomocą łyżki do lodów lub łyżki stołowej. Otrzymane kawałki dyni należy położyć na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym i włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. godzinę. Czas przebywania dyni w piekarniku zależy od rodzaju dyni, wielkości kawałków, zawartości w nich wody. Miąższ powinien być na tyle miękki, aby widelec zagłębiał się w nim bez oporów. Wtedy łatwo oddzielimy go od twardej skóry za pomocą łyżki do lodów lub łyżki stołowej i zblendujemy. Tak przygotowane puree, które jest świetnym dodatkiem do zup i ciast, możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto, sernik
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Porcja: ok. 8 osób

Sernik dyniowy_01a

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  •  2 łyżki zimnej wody.

Nadzienie:

  • 400 g puree z dyni
  • 1 puszka (500 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 3  jajka
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej.

Do podania: 

  • bita śmietana lub lody (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).

Robimy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, masło pokrojone na kawałki. Miksujemy mikserem przez około 1 minutę aż z ciasta powstaną drobne okruszki. Dodajemy wodę i przez chwilkę miksujemy lub zagniatamy ręką, aż ciasto połączy się w jedną kulę, którą wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Robimy nadzienie: Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy jajka i krótko miksujemy na gładką masę. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone oraz 1/4 szklanki masy z mleka skondensowanego i jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Zmiksować do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Dno oraz boki formy wylepiamy ciastem do samego brzegu. Jeśli piekarnik jest jeszcze nierozgrzany, to wstawiamy formę z ciastem do lodówki. .Jeśli piekarnik już jest nagrzany do 180 stopni, to do wylepionej ciastem tortownicy wlewamy dyniową masę, a na wierzch, za pomocą małej łyżeczki wykładamy masę z serka mascarponę. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Kroimy dopiero wtedy, gdy jest wystudzone. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Przechowujemy w lodówce.

Sernik dyniowy_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>