Serniczki muffinki z galaretką marchewkową

Tradycyjny sernik to niemalże obowiązkowe ciasto pieczone na Święta Wielkanocne. Warto spróbowac czegoś nowego i zrobić małe serniczki – szybkie i sprytne, przyozdobione galaretką marchewką. Nie wymagają dużej ilości sera. Za to oferują w zamian tak skondensowany smak, że nawet najbardziej oporni zwolennicy tradycyjnego sernika z blachy milkną po ich spróbowaniu. Aby po chwili… sięgnąć po kolejny serniczek.

Serniczki-muffinki z galaretką marchewkową_08a

 

Składniki (12 muffinek):

Dżem marchewkowy:

  • 100 g marchewki mrożonej (wykorzystane Nordis Marchew kostka)
  • 30 g cukru
  • 3 g dżemix’u lub żelfix’u.

Serniczki-muffinki z galaretką marchewkową_01a

Serniczki:

  • 15 herbatników
  •  5 kostek gorzka czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 350 g mascarpone
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • garść rodzynek.

Serniczki-muffinki z galaretką marchewkową_02

Robimy dżem marchewkowy:

Zmrożoną marchewkę wrzucamy do ok. 5 łyżek wrzącej wody, dodajemy żelfix/dżemix, mieszamy i gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Serniczki-muffinki z galaretką marchewkową_06a

Robimy spody do serniczków:

Na minimalnym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Herbatniki kruszymy na proszek. Najłatwiej to zrobić używając tradycyjnej drewnianej pałki i półkolistej miseczki.

Serniczki-muffinki z galaretką marchewkową_03a

Pokruszone herbatniki dodajemy do masła i czekolady i mieszamy, dosypujemy cukru. W każdej foremce umieszczamy papilotki. Na dno wkładamy po 2 łyżeczki masy zrobionej z  herbatników i czekolady, którą trzeba docisnąć. Może nam pomóc w tym taki oto przyrząd wykradziony z babcinego kredensu.

Serniczki-muffinki z galaretką marchewkową_04a

Foremki z masą wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu z pieca spody do serniczków należy wystudzić.

Robimy masę do serniczków:

Mascarpone ubijamy z cukrem i, cały czas miksując, dodajemy kolejno po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Na koniec dodajemy rodzynki.
Każdą foremkę z upieczonym już spodem napełniamy serową masą i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach. Serniczki możemy jeść na ciepło lub po upieczeniu i wystudzeniu wstawić do lodówki. Na wierzch każdej muffinki dodajemy łyżeczkę przygotowanego wcześniej dżemu marchewkowego.

Serniczki-muffinki z galaretką marchewkową_07a

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Wielkanocne Smaki – edycja IV”.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>