Semifredo z owocami lata

Wspaniałe przedłużenie lata, które przyniosła nam niespodziewanie aura możemy świętować kolejnymi wersjami naszych ulubionych deserów lodowych. Nie musimy przy tym podchodzić do kupionych lodów ortodoksyjnie. Warto czasem eksperymentować z lodami, które kupiliśmy. Ważne, żeby były dobrej jakości wtedy nasze lodowe eksperymenty zawsze wyjdą ze smakiem :o )

Semifredo z owocami lata

Składniki:

  •  1 filiżanka jagód
  • 1 filiżanka malin
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 1 litr lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

Lody wyjmujemy z zamrażarki i czekam ok. 15 minut aż zmiękną. Rozkręcamy je mikserem – powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy opłukane na sitku i wysuszone owoce, startą na tarce czekoladę (zostawiamy ok. 1,5 łyżki do keksówki) i mieszamy delikatnie łyżką.

Deser lodowy

Dno keksówki (lub pudełka po lodach) wysypujemy orzechami włoskimi i resztą startej czekolady.

Deser lodowy

Masę delikatnie przelewamy do keksówki i wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser możemy udekorować świeżymi owocami.

Semifredo z owocami lata

Pamiętajcie, że ciasto należy zjeść do 24 godzin po zamrożeniu!

Oceń przepis!
Przepis
Semifredo z owocami lata
Publikacja
Przygotowanie
Przyrządzenie
Całkowity czas
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>