Dania główne,  Obiad

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli

Mozarella to ser pochodzący z Włoch, który zrobił zawrotną karierę we współczesnej kuchni. Oryginalnie produkowany z mleka bawolic. Pojawia się na naszym rynku w odmianach wytworzonych z mleka krowiego, ponieważ – szczęśliwie dla jego miłośników – nie znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Mozarella bardzo łatwo roztapia się i ta właściwość została wykorzystana w poniższym przepisie.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_05a

Składniki (5 porcji):

  • 5 plastrów schabu
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 opakowanie sera mozarella
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku.

Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.

W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_02a

Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozarellę.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_03a

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozarella się roztopi, danie będzie gotowe.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_04a

Jeden komentarz

Skomentuj Kopalnia Smaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *