Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli

Mozarella to ser pochodzący z Włoch, który zrobił zawrotną karierę we współczesnej kuchni. Oryginalnie produkowany z mleka bawolic. Pojawia się na naszym rynku w odmianach wytworzonych z mleka krowiego, ponieważ – szczęśliwie dla jego miłośników - nie znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Mozarella bardzo łatwo roztapia się i ta właściwość została wykorzystana w poniższym przepisie.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_05a

Składniki (5 porcji):

  • 5 plastrów schabu
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 opakowanie sera mozarella
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku.

Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.

W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_02a

Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozarellę.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_03a

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozarella się roztopi, danie będzie gotowe.

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli_04a

One thought on “Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>