Schab orientalny

Dania oreintalne wypadałoby jeść pałeczkami. Często irytujemy się „walcząc” z nimi, ale mają one pewną doskonałą cechę: kiedy ich używamy jemy znacznie wolniej. Dzięki temu lepiej strawimy jedzenie, ale też możemy skupić się na smaku potrawy i jej aromacie. Przy okazji możemy kontemplować jak doskonałą rośliną jest bambus. Młode pędy zawarte w tym daniu możemy jeść pałeczkami zrobionymi ze stwardniałych pędów tej samej rośliny.

Pora: obiad 
Rodzaj dania: danie orientalne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 2 osoby

Schab orientalny_04a

Składniki:

  • ok. 500 g młodego schabu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej (wykorzystana Nordis Mieszanka chińska)

Sos:

  • 4 łyżki jasnego sosou sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wódki
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 cm kawałek imbir
  • olej (najlepiej arachidowy) do smażenia
  • sól.

Schab orientalny_01a

Wieprzowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w paski, oprószamy solą. Mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej. Do miseczki wlewamy sos sojowy, miód, sok z limonki, wódkę. Dodajemy drobno starty imbir i mieszamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i rumienimy mięso na dużym ogniu. Zdejmujemy je z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy chwilę zmrożone warzywa. Dodajemy schab i wlewamy przygotowany sos.

Schab orientalny_02a

Dusimy ok. 2-3 minuty na małym ogniu. Danie podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym, sojowym.

Schab orientalny_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>