Obiad,  Sałatki i surówki

Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką

Ryż, którego używamy do sałatki powinien być sypki, a jego ziarna po ugotowaniu powinny być lekkie i puszyste. Najlepiej te wymagania spełnia ryż długoziarnisty. Nazywany jest tak, gdyż jego ziarna są 4-5 razy dłuższe niż szersze. Specjalną odmianą ryżu długoziarnistego jest ryż basmanti, który nosi nazwę “księcia ryżu” z powodu jego orzechowego zapachu i delikatnych, śnieżnobiałych ziaren.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: sałatka
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 4 osoby

Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką_03a

 

Składniki:

  • 200 g ryżu długoziarnistego (wykorzystany ryż basmanti)
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej (wykorzystana Nordis Fasolka szparagowa cięta)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/4 szklanki wody.

Sos:

  • ok. 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz do smaku.

Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką_01a

Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i cukinie myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut. Dodajemy paprykę, mieszamy, podsmażamy ok 1 minutę i podlewamy wodą.

Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką_02a

Dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.

Fasolkę gotujemy (najlepiej na parze) ok. 4 minuty tak, aby była jędrna i nie straciła soczyście zielonego koloru.

Wszystkie składniki sosu mieszamy.

Do dużej miski wsypujemy duszone warzywa i fasolkę. Polewamy sosem, dodajemy ryż i mieszamy.

Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *