Sałatka z kalafiora, kindziuka i grzybów

Kindziuk – ten słowiański przysmak ma dość ostry i pieprzny smak. W Polsce wędlina jest dziś łatwo dostępna, ponieważ produkują go również rodzime firmy wędliniarskie, choć oryginalnie wywodzi się z Litwy. Ta dojrzewająca i bardzo twarda wędlina jest składnikiem, który wyraźnie wpływa na smak sałatki z niniejszego przepisu. Radzimy spróbować!

Sałatka z kalafiora, kindziuka i grzybów_02a

Składniki:

  • ok. 450 g kalafiora (wykorzystany Nordis Kalafior)
  • kindziuk
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 grzybów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 garście szpinaku baby
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki.

Kalafior dzielimy na różyczki (jeśli mamy kalafior mrożony, to nie musimy tego robić, ponieważ jest już podzielony). Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 3 łyżkami oliwy, szczyptą soli i szczyptą cukru. Kalafior wykładamy na małą blaszkę, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30 minut. Na osobnej blaszcze, na papierze do pieczenia, układamy cienkie plastry kindziuka i spiekamy na chrupko (5-10 minut zależy od preferencji i jakości kindziuka).

Grzyby kroimy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego przez ok. 5 minut.

Wystudzony kalafior mieszamy z grzybami, kindziukiem, posiekaną natka pietruszki, solą i pieprzem. Całość wykładamy na liście szpinaku i skrapiamy sokiem z cytryny.

Sałatka z kalafiora, kindziuka i grzybów_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>