Bez glutenu,  Obiad,  Przystawki,  Sałatki i surówki

Sałatka z bundzem

Poniższy przepis łączy egzotyczne owoce kaki i pomarańcze z serem bundz, który jest wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych z równie swojską marchewką i cebulą. Tego typu połączenia wyglądają oryginalne i mają równie ciekawy smak.

Sałatka z młodej marchewki, kaki i bundza_02a

Składniki:

  • 2 kaki
  • 100 g marchewek (wykorzystana Nordis marchewka mini)
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 200 g bundza
  • 200 g mieszanki sałat
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia, czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta cukru
  • pieprz, sól

Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy szczyptę soli i zmrożone marchewki. Gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie, lecz jednocześnie jędrne (łatwo wbić widelec w marchewkę w tym stanie). W trakcie gotowania można dolać trochę wody, jeśli będzie się wygotowywać. Marchewki wyjmujemy, studzimy, a następnie kroimy na pół.

Kaki, obecnie dość powszechnie dostępne w sklepach, kroimy w ósemki i dodajemy do roztopionego w rondelku masła. Mieszamy i posypujemy szczyptą cukru i soli. Układamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy przez chwilę z jednej i drugiej strony. Odkładamy na bok i studzimy.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy razem oliwę, sok z cytrynę, bazylię, sól i pieprz do smaku robiąc sos.

Na talerzu układamy porcję sałaty, pokrojonego w plastry bundza, marchewkę, kaki, cebulę. Całość polewamy sosem i podajemy natychmiast.

Sałatka z młodej marchewki, kaki i bundza_01a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *