Sałata rzymska z brokułem i jajkiem

Sałata rzymska to po prostu długolistna odmiana sałaty, której główka może przypominać kapustę pekińską. Pomimo, że jej smak jest słodszy i bardziej delikatny niż smak sałaty masłowej czy kruchej, to jej liście są bardziej wytrzymałe i nie tracą kształtu pod wpływem obciążenia składnikami sałatki. Jej smak nie zmienia się również w kontakcie z ciężkimi dressingami. Dlatego świetnie nadaje się do sałatek zawierających sosy na bazie majonezu.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: sałatka, przystawka
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 1 osoba

Zielona sałatka z brokułem i jajkiem_03a

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty (wykorzystana sałata rzymska)
  • 2 jajka
  • 150 g brokuła (wykorzystano Nordis Brokuły)
  • grana padano
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (wykorzystana musztarda francuska)
  • pieprz do smaku.

Zielona sałatka z brokułem i jajkiem_01a

Zmrożonego brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy z odrobiną cukru tak, aby był jędrny. Przelewamy go zimna wodą i zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, studzimy i obieramy. Kroimy w ósemki.

Majonez mieszamy z musztardą i pieprzem.

Na dużym talerzu układamy umytą i porwaną na kawałki sałatę rzymską. Na sałatę wykładamy brokuły, jajka. Całość polewamy sosem majonezowym i posypujemy startym serem grana padano.

Zielona sałatka z brokułem i jajkiem_02a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>